събота, 3 май 2008 г.

Мустафа Шарков - творчество

Публикуваните статии са дело на големия българин мюсюлманин и деец на "Родина" в Чепинско - Мустафа Шарков. Те са добра илюстрация на неговия прогесивен и родолюбив мироглед и днес звучат повече от актуално. От неговите думи можем да се поучим и мюсюлмани, и християни...и ще е за добро!



СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ!...


Стресни се, племе закъсняло!
Живееш ли, мреш ли, ти не знаеш!
След теб потомство иде цяло,
какво ще да му завещаеш?


Този позив е отправен от народния поет към българския народ, когато го е заплашвала катастрофа и тъмен облак е надвисвал над българския хоризонт. Същия този позив бива отправян и към всеки народ, докато тръгне в пътя на своето възраждане.

Духовен мрак, невежество и мизерия са държали народите с векове в непробуден сън, за да носят вериги на робство и тирания.

Религията се явила като слънце на човешкия хоризонт, за да го пробуди и заведе към целта и назначението на човека. При многото езически религии се яви юдейството като светлина за един творец на небето и земята. В още по-съвършена форма иде християнството със своето учение за един Бог и братство между човеците - Исус Христос със своето учение, като обединител на всичките народи.

622 години подир християнството се яви между арабския народ, който чезнел в езическо идолопоклонство, мохамеданството, на която религия е основател Мохамед. Той установи вярата в един Бог и зависимостта от него. Това учение е било като фар за арабския народ и обединител за всичките му верски поделения. Мохамеданството би сочило пътя към прогрес и цивилизация, ако не се бе изродило във формализъм и фатализъм, които спъват всяко развитие.

Във времето на цар Симеон българският народ започна своя Златен век чрез проблясъка, който светите солунски братя му дадоха и го поставиха в пътя на възход. Обаче петвековното турско робство уби много от неговите културни придобивки и хвърли племето ни в робство. Но не всичко се изгуби. В епохата на най-тъмното робство се яви хилендарският монах Отец Паисий, който преброди българската земя надлъж и нашир и издигна глас за пробуждане. Неговият глас не бе в пустиня. Чуха го чедата на майка България и кой с перо, кой със слово, събудиха народа от двойното иго, докато настъпи светлият ден на свободата.

Една част от нашия народ, обаче, за голямо съжаление, остана още в непробудната нощ на мрака и невежеството, благодарение на пакостното си заблуждение под силата на новата вяра, наложена й от завоевателя. Това са така наречените българи мохамедани, наброяващи около сто хиляди души, заселени главно в Родопската област. От триста години те живеят в мрак и невежество, подари своята ограниченост и религиозно влияние, което не им позволява да разграничат народност от религия. По език и националност принадлежат към българския народ, обаче религиозната принадлежност изкуствено ги привързва към техните поробители, което обстоятелство и до днес ги прави да се чувстват отделни и от едните, и то другите. Обаче слънцето изгрява и истината настъпва и за тези наши братя. От няколко години насам из полята и долините на китна Родопа - там, дето е звънтял навремето немилостивият меч, се чува пак същият зов: "Стресни се племе, племе изостанало!", и то из самите българи мохамедани. Явиха се смели и самоотвержени младежи - будители, българи мохамедани, пропити с национално съзнание и идеализъм. Те смело издигат своя глас за пробуждане на своите сънародници из непрогледната нощ на мрака и невежеството. Подвигът на тези младежи е не само смел, но и героичен, понеже се явяват между хора, които, поради силен религиозен фанатизъм, не могат да ги разберат. Но тези млади будители не се обезсърчават и с още по-голям идеализъм ще продължават подетото дело.

"Стресни се племе изостанало!" Стресни се, защото произхождаш от народ със славно минало и силен възход и да се смяташ към народ от друга нация, с която си свързан само религиозно, е приспиване и заличаване. Можеш ли да спиш и гинеш, когато слънцето грее и живееш във века на прогрес и култура? Стресни се и вникни в религията си, за да я разбереш правилно, а не да ти бъде тя като преграда за национално обединение с тези, от които политически обстоятелства те откъснаха преди три века. Религията трябва да бъде факел, що осветлява пътя към Бога и човеците. Не както разказват невежи и фанатизирани ходжи, а вникни и разбери какво говори самият Коран!

Стресни се и виж какво е твоето здраавословно състояние. Живееш в нехигиенични жилища, храниш се с мизерна храна и се предразполагаш към заболяване и преждевременна смърт! Стресни се, племе, и виж, в какво си положение! Време е да се пробудиш и да тръгнеш в пътя на културата, наравно с твоите сънародници и братя българи, които са те далеч изпреварили. Твоят еднокръвен български народ те вика! Той те чака да те приюти под своите криле и в своите родни обятия, за да заживееш тъй, както той живее. Стресни се, осъзнай се и се гордей, че си българин.

Из в. "Красногор"

2 коментара:

Анонимен каза...

Bravo za rodolubivoto nachinanie!

andi каза...

Mnogo sum zaradvana 4e otkrih tozi izvor v internet!
Pozdravlenia na avtorite, 4e sa se prestrashili da se opul4at sreshtu nihilizma!
Iskam da namerya pove4ko informazia za Petur Marinov i "Rodina". Kude?
Molya pishete ako znaete pove4e na moya adres :

bella_stone1961 (at) yahoo.co.uk